Kratki nasveti kako enostavno in kvalitetno zvočno izolirati vaše vozilo

Ko želite vaše vozilo zvočno izolirati je potrebno upoštevati tri glavne načine, kako zaustaviti
neželeni zvok, še preden pride v kabino in do vaših ušes.

Vibracije in resonance
Vibracije in resonance
  
Absorbcija zvoka
Absorbcija zvoka
  
Zvočna zapora
Zvočna zapora
  
Izolacija pokrova motorja
Izolacija pokrova motorja
  

1. Vibracije in resonance

Zaradi hrupa avtomobilskega motorja in splošno hrupa ceste, začnejo vibrirati pločevinaste panele, sploh v novejših vozilih, ker je pločevina vedno tanjša. Te vibracije se v avtomobilu še dodatno ojačajo in tako vaša kabina postane ogromen zvočnik.

Z nanosom protivibracijske izolacije, ki je kombinacija gostega butila in aluminijaste prevleke, direktno na pločevino močno zmanjšamo resonance in v vozilu postane takoj tišje. Tako se znebimo nadležnega bobnenja in drugih neželenih zvokov, predvsem pri višjih hitrostih.

   
  
   

2. Absorbcija zvoka

S prvim nanosom izolacije direktno na pločevino smo se znebili vibracij in resonanc, v naslednji stopnji pa je potrebno poskrbeti še za hrup, ki pride skozi vratne panele, strop, podvozje, koloteke ipd.

Za izolacijo teh neželenih zvokov uporabljamo peno piramidaste strukture, ki odlično absorbira predvsem višje frekvence. Z njo lahko zapolnimo votle dele na stropu, vratih, bokih in kolotekih. Ta izolacija je odlična tudi za izolacijo letvic, stebričkov in vseh plastičnih delov, ki med vožnjo lahko škripajo in ropotajo.

   
   
   
  

3. Zvočna zapora

Kot tretjo stopnjo izolacije priporočamo izolacijsko peno, ki učinkovito reducira zvoke nižjih frekvenc, zvok pnevmatik, izpuha ipd. Izolacija se uporablja kot druga plast v kombinaciji z butil / aluminij kombinacijo. Ker za uporabo v avtomobilu vedno problematična debelina materiala, te izolacijske pene odlikuje velika gostota, kar pomeni, da so pene lahko tanjše in učinkujejo enako

   
    
  

Na tej stopnji je priporočljivo izolirati tudi pokrov motorja, čemur je namenjena parv posebna izolacija, ki je neobčutljiva na kemikalije in olja ter negorljiva in ne oddaja nikakršnih strupenih hlapov vse do temperature 1500 °C.

   
  
     

Končni nasvet

Kot že omenjeno so moderna vozila narejena iz vedno tanjše pločevine, zaradi omejevanja teže, v želji po nižji porabi in bolj ekoloških vozilih. Kot posledica tanjša pločevina hitreje in galsneje vibrira in prej pride v resonance. Največ hrupa tako v avtomobil vstopi preko zadnjih kolotek in bokov, kjer je površina pločevine največja, pri rezervnem kolesu in skozi prtljažna vrata.

V večini vozil prtljažni prostor pokriva samo tanka plast filcaste tkanine, ki je položena direktno na neizolirano pločevino. Z izolacijo tega področja lahko hitro, enostavno in poceni naredimo veliko razliko. Opazili boste, da se med vožnjo veliko lažje pogovarjate s sopotniki, zvočni sistem bo deloval bolje, saj bo hrupa manj, boljša izolacija pa ima tudi velik vpliv na voznikovo zbranost in osredotočenost na vožnjo.

    

Najboljša rešitev za kvalitetno zvočno izolacijo je znižanje vibracij in resonanc z butil-aluminij kombinacijo, čez katero se nanese še plast pene za absorbcijo višjih frekvenc (streha in boki) in pa peno velike gostote za absorbcijo nižjih frekvenc na vratih, kolotekih in prtljažnem prostoru.

Seveda taka rešitev ne bo idealna v vseh vozilih, ampak ob upoštevanju zgoraj napisanih nasvetov bo učinek najbolj optimalen.

Če boste še vedno v dvomih katere materiale uporabiti nas pokličite ali pošljite povpraševanje in z veseljem vam bomo pomagali pri izbiri.